wtorek, 25 listopada 2014

Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka



Zdaniem Brasileiro podstawą zdrowego odżywiania jest kilka łyżek fasoli dziennie. Jeśli Brasileiro czuje się osłabiony to wie, że to dlatego iż jego organizmowi nie dostarczono prawdziwych składników, a do takich właśnie należy fasola, której kilka odmian Brazylijczycy spożywają na co dzień:

  • feijão preta czyli fasola czarna (ta z której przygotowujemy feijoadę), 
  • feijão mulatinho czyli tzw. fasola brązowa, raczej niedostępna w sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepie 
  • feijão fradinho czyli fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy: feijao tropeirosałatka z fasoli
Brasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro jak i wielu innych Brazylijczyków tym czym dla Polonesy i innych Polaków ziemniaki. 

Dlatego dzisiaj przyszedł czas na przepis na fasolę na ciepło w sosie krewetkowym: 


Składniki dla 6 osób:

- 250 gram fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać)
- zamiast krewetek - 2 kostki bulionowe krewetkowa JUMBO (zdobycz ze sklepy afrykańskiego w Radomiu)
- 1 cebula średnia czerwona pokrojona w kostkę
- mała papryka zielona również pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- garść świeżej kolendry pokrojonej
- 3 łyżki oleju palmowego dende
- 1 łyżka kuminu



Przygotowanie: 


Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować na średnim ogniu ok 5 minut (kuchenka indukcyjna - poziom 6) mieszając drewnianą łyżką aby składniki nie przywarły do garnka.
Następnie wlewamy gorącą wodę do takiego poziomu  aby przykryło składniki.
Gotujemy 40 minut. Nie zapominajmy dodawać gorącej wody tak aby utrzymać ten sam poziom.



Po 40 minutach nie wyłączamy ognia i pozostawiamy na tym samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej wody.
Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii).




Fasolę możemy jeść samą, możemy "po brazylijsku" czyli jako dodatek do mięs czy ryb.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz