PIECZONY KURCZAK:
SKŁADNIKI: kurczak, 2 cytryny, 2 kostki rosołowe np Knorr, szczypta soli, szczypta kuminu, 1 łyżka oliwy
 |
| W pierwszym kroku skrapiamy 2 cytrynami kurczaka |
 |
| Mieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwy |
 |
| Połowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka |
 |
| Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180C |
SAŁATKA Z FASOLI:
SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa
 |
| Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia. |
 |
| Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. |
 |
| Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. |
 |
| Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem. |
Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej:
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz