piątek, 1 sierpnia 2014

Pieczony kurczak z sałatką z fasoli






PIECZONY KURCZAK:

SKŁADNIKI: kurczak, 2 cytryny, 2 kostki rosołowe np Knorr, szczypta soli, szczypta kuminu, 1 łyżka oliwy
W pierwszym kroku skrapiamy 2 cytrynami kurczaka
Mieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwy
Połowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka  
Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180C


SAŁATKA Z FASOLI:

SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa 

Gotujemy fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia.
Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. 
Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. 
Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem.

Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej:



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz