piątek, 1 sierpnia 2014

Eksperymenty Brasileiro


Dzisiaj przepis na proste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę.  

Składniki:

  • pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki
  • 3 duże marchewki 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • garść świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • sól
  • kumin
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie: 

1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 
2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 
3) Kroimy marchewki w talarki.

Gotowanie i duszenie:

1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.
2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.
3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. 

Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż. A także wino białe, lekko wytrawne.

Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz