środa, 23 lipca 2014

Wieprzowina wg przepisu Brasileiro

Dzisiaj czas na wieprzowinę:-) 

Przygotowanie schabu: 
Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. 

Gotowanie: 
Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.
Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy:
  • 1 cebulę pokrojoną w plastry 
  • 2 kostki bulionu wołowego. 
Gotujemy schab,  delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:
  • 1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, 
  • skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz 
  • garść świeżej mięty. 
Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody jeśli konieczne. Próbujemy również sosu, jeśli nie jest on wystarczająco słony dodajemy soli wg naszego uznania.





















 



Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.

Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu.

Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-)

Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną fasolą, na którą przepis już wkrótce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz