Dzisiaj czas na wieprzowinę:-)
Przygotowanie schabu:
Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny.
Gotowanie:
Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab i rozgrzewamy oliwę w garnku.
Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy:
- 1 cebulę pokrojoną w plastry
- 2 kostki bulionu wołowego.
Gotujemy schab, delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:
- 1 łyżkę ekstraktu pomidorowego,
- skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz
- garść świeżej mięty.
Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej wody tak aby zakryła ona mięso. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy mięso przez ok 50 minut na normalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając gorącej wody jeśli konieczne. Próbujemy również sosu, jeśli nie jest on wystarczająco słony dodajemy soli wg naszego uznania.
Po 50 minutach ściągamy pokrywkę i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu aby woda odparowała a sos stał się bardziej gęsty.
Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu.
Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-)
Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną fasolą, na którą przepis już wkrótce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz