środa, 9 lipca 2014

Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka!




Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu.  Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?

  • Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka -  powiedzmy 1 kg
  • Szczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolić
  • Sok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczaka


  • Po drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowa


  • Po trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełka


Naszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem.
Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika około godziny i w temperaturze 200 C.

Proste? Jasne że proste
Smacznego!




2 komentarze:

  1. "tak by mięso przesiąknął sosem."
    Mowa oczywiscie o Staszku Mięso? ;) Albo o jakims innym panu Mięso

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponujemy Ci funkcję naszego Edytora Tekstów - odwdzięczymy się talerzem skrzydełek.

    OdpowiedzUsuń