Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?
- Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka - powiedzmy 1 kg
- Szczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolić
- Sok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczaka
- Po drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowa
- Po trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełka
Naszym zmiksowanym sosem o którym mowa powyżej nacieramy skrzydełka, kładziemy w brytfankę i pozwalamy "odpocząć" na godzinkę tak by mięso przesiąknęło sosem.
Pieczemy w piekarniku w zależności od rodzaju piekarnika około godziny i w temperaturze 200 C.
Proste? Jasne że proste
Smacznego!
"tak by mięso przesiąknął sosem."
OdpowiedzUsuńMowa oczywiscie o Staszku Mięso? ;) Albo o jakims innym panu Mięso
Proponujemy Ci funkcję naszego Edytora Tekstów - odwdzięczymy się talerzem skrzydełek.
OdpowiedzUsuń