Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem przypominają nasze brazylijskie pasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.
No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.
Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem:
Farsz:
Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż ten zajmie nam trochę więcej czasu.
Składniki:
1) 0,5 kg piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki
2) 1 cebula pokrojona w kostkę
3) 1 pomidor pokrojony w kostkę
4) 1 papryka również w kostkę
5) garść posiekanej świeżej kolendry
6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr
7) 1 ząbek startego czosnku
8) parę kropel octu winnego białego
9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)
Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. |
Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy. |
Składniki ciasta:
2) 1 szklanka mleka
3) 1 szklanka oliwa
4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej
5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku)
6) łyżeczka drożdży w proszku
7) sól
Składniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak sera) jak i "leistości". Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani zbyt rzadkie, raczej takie naleśnikowe. W tym celu dodajemy gdy konieczne, z zależności od konsystencji, mleko lub mąkę (u nas jakoś dla tych tzw. dosypek potrzebujemy pół szklanki mleka i około szklanki mąki).
Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz.
Tak przygotowaną blaszkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 45-50 minut. Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde, oczywiście też nie płynne -najtrafniejsze określenie to konsystencja sernika.
Gotową empanadę wyciągamy z piekarnika i .... smacznego!
"Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem brazylijskim o tej samej nazwie."
OdpowiedzUsuńEeeee nie kumam troche - to z czym ma ten przepis cos wspolnego? Smaki brazyli - czyli przepisy np balkanskich gorali? :D
"Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy tą wersję mięsną:"
Sardynki nie maja miesa? :D
Bardzo dziękujemy za czujność:-) Poprawione. Mamy nadzieje że teraz już wszystko zrozumiałe i możesz już zacząć gotować
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń