środa, 23 lipca 2014

Hot dog czyli cachorro quente















 








Głodni? Czas na hot doga po brazylijsku czyli cachorro quente (wierne tłumaczenie: ciepły pies). Co nam potrzebne? Na pewno bułka - paluch i parówki.
A co jeszcze? Farsz w którym ugotujemy nasze parówki a później użyjemy jako sosu, i osiągniemy smak który odróżnia hot doga po brazylijsku od naszych polskich.

Składniki farszu:
  • 1 ząbek czosnku, 
  • kawałek papryki czerwonej, 
  • pół cebuli, 
  • 2 łyżki ekstraktu pomidorowego, 
  • szczypta kuminu i cukru, soli
  • kostka knorr
  • garść świeżej kolendry. 
Składniki na farsz miksujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy troszkę gorącej wody (kubek)i gotujemy sos. Wkładamy parówki i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu gdy woda wyparuje a sos stanie się gęsty. 
Reszta już prosta, parówka układamy w ciepłej bułce - paluchu i polewamy sosem. Jeśli mamy ochotę na trochę kalorii więcej posypujemy cieniutkimi połamanymi chipsami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz