poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Moqueca de bacalhau






















  


Bacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który na setki sposobów przyrządzany jest w domach portugalskich a w brazylijskich może kilkadziesiąt.


Taki bacalhau ciężki jest do zdobycia w Polsce, nam się udało w .... sklepie afrykańskim i to porównując z cenami niektórych sklepów internetowych stosunkowo niedrogo.


Nasz kilogram dorsza podzieliliśmy na dwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada (empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami).


Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne do tej której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie:
  • 0,5 kg bacalhau 
  • 0,5 litra mleczka kokosowego 
  • 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) 
  • 2 duże pomidory 
  • 2 cebule 
  • 2 lub 3 ząbki czosnku 
  • 4 ziemniaki 
  • 2 cytryny 
  • 6 łyżek oleju palmowego dende
  • 2 łyżki kuminu w proszku 
  • 1 kostka knor (opcjonalnie jeśli lubimy potrawy bardziej słone) 
  • łyżka sosu chilli lub tabasco (opcjonalnie) 
  • kolendra zielona świeża





















 


Przygotowanie bacalhau:
  • Aby przyrządzić bacalhau koniecznie należy wymoczyć go przez noc w wodzie, tak aby pozbawić go nadmiaru soli. 
  • Wrzucamy bacalhau do wody i gotujemy przez parę minut. Odcedzamy wodę i odstawiamy do ostudzenia. 
  • I teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości. 


Przygotowanie moqueca:
Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny dodajemy kilka kropel tabasco lub chilli. Garnek przykrywamy i dusimy 20 minut. Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to znak że potrawa gotowa. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Ich ilość (w naszym przypadku 4) zależna jest od naszych gustów. Ugotowane dodajemy je do gotowej potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz