środa, 6 sierpnia 2014

Empanada z sardynkami

























Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!


Składniki i farszu:
  • 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym
  • 1 papryka zielona (może być również czerwona)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor średniej wielkości
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)
  • pół puszki kukurydzy (również może być więcej)
  • łyżka lub dwie oliwy lub oleju
Przygotowanie farszu:




Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno.


Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy.


W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy 2 kostki knorr.

Mieszamy!


Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego.

Na ogniu farsz trzymamy żeby go tylko podsmażyć, dlatego czas to ok. 5 minut na wolnym ogniu.


Do wystudzonego farszu dodajemy kukurydzę i groszek.














Ciasto na empanada z sardynkami jest identyczne jak w przypadku empanada z kurczakiem Przepis na empanada z kurczakiem

Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz. 

W piekarniku pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 C. Czy jest już gotowe sprawdźmy patyczkiem, powinno być takie "sernikowe". 

Empanada możemy podawać na ciepło lub na zimno. 

Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz