Była już empanada z kurczakiem czas na empanada z sardynkami!
Składniki i farszu:
- 2 puszki sardynek w sosie pomidorowym
- 1 papryka zielona (może być również czerwona)
- 1 cebula czerwona
- 1 pomidor średniej wielkości
- pęczek świeżej kolendry
- 2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)
- pół puszki kukurydzy (również może być więcej)
- łyżka lub dwie oliwy lub oleju
Przygotowanie farszu:
Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno.
Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy.
W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy 2 kostki knorr.
Mieszamy!
Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego.
Na ogniu farsz trzymamy żeby go tylko podsmażyć, dlatego czas to ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Do wystudzonego farszu dodajemy kukurydzę i groszek.
Ciasto na empanada z sardynkami jest identyczne jak w przypadku empanada z kurczakiem Przepis na empanada z kurczakiem.
Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz.
W piekarniku pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 C. Czy jest już gotowe sprawdźmy patyczkiem, powinno być takie "sernikowe".
Empanada możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz