poniedziałek, 17 listopada 2014

Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami



Brasileiro okazał się sadystą, wysyłając dzisiaj Polonesie w trakcie jej godzin pracy MMS zdjęcia przygotowywanych delicji , gdy głód ściskał jej żołądek. Otrzymując zdjęcie za zdjęciem Polonesa nie mogła już więcej skupić się na pracy i niespokojnie patrzyła na zegarek.

Po godzinie przedzierania się przez zatłoczone miasto, Polonesa weszła do mieszkania i odurzył ją zapach potrawki z kurczaka z ziemniakami roznoszący się po całym mieszkaniu. Wiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO COM BATATAS czyli po polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami.

Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:

SKŁADNIKI:
- cały kurczak, którego kroimy w kawałki
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cytryny
- 1,5 łyżki kuminu
- 1 cebula czerwona
- 1 zielona papryka
- kolendra
- 2 łyżki przecier pomidorowy
- 2 kostki knorr
- sól
- 1 łyżka oliwy lub oleju
















PRZYGOTOWANIE:


Kurczaka solimy i skrapiamy sokiem z wyciśniętych 2 cytryn
Nacieramy 3 ząbkami startego czosnku i dodajemy kumin.
Jeśli mamy więcej czasu dobrze tak przygotowanego kurczaka można zostawić na pół godziny. 

Miksujemy paprykę i cebulę
Wracamy do kurczaka i nacieramy go koncentratem pomidorowym oraz przygotowaną mieszanką z startej papryki i cebuli.

Bierzemy głęboką patelnię i dodajemy trochę oliwy lub oleju.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka wraz dodatkami i obsmażamy 5 minut na wysokim ogniu (9 max. na kuchence indukcyjnej), aż kurczak zacznie zmieniać kolor i tracić tzw. "soki". 
















Dodajemy posiekaną kolendrę i kostki knorra.
Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na ogniu na dalsze 15 minut.
W trakcie gotowania dodajemy max. pół szklanki gorącej wody (w razie konieczności).
Gotujemy ziemniaki oddzielnie i ugotowane dodajemy do przygotowanego i gotowego kurczaka.
Gulasz możemy spożywać sam lub razem z ugotowanym białym ryżem.
Oczywiście Brasileiro dodaje jeszcze farinhę ale On jest Brasileiro:-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz