sobota, 22 listopada 2014

"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga)




Dzisiaj ponownie przepis na moqueca de bacalhau. Pierwszy raz o tej potrawie pisaliśmy w sierpniu - Moqueca de bacalhau. Dzisiaj zaprezentujemy moqueca de bacalhau a baiana, czyli taka jaką przygotowuję się w Bahia, stanu z którego pochodzi Braisileiro.


Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić bacalhau i jak go przygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia.



Składniki dla 4 osób:
  • 250 gram bacalhau 
  • mała puszka (0,2 mililitrów) mleczka kokosowego 
  • 1 średnia papryka zielona 
  • 1 duży pomidor 
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół cytryny 
  • 4 łyżki oleju palmowego dende
  • 2 łyżki kuminu w proszku 
  • garść świeżej kolendry zielonej 

Przygotowanie:





Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.

Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko.

Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora), kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!

Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Bacalhau w momencie zakupu jest już wcześniej "przegotowany", dlatego przygotowanie moqueca trwa tak krótko.

Znakiem że potrawa jest gotowa to to że woda wyparowała z ryby oraz warzyw. Gotowy produkt prezentuje się następująco.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz