piątek, 12 grudnia 2014

Pomarańcze z musem czekoladowym


Słowa dotrzymujemy i koniec z drinkami. Dziś czas na coś słodkiego. Ten przepis nie pochodzi z zeszytu z przepisami Babci czy Mamy Brasileira. Przyznajemy się, że znaleźliśmy go przypadkiem na jednej z ulubionych stron Brasileira. Tak jak my mamy Gazeta.pl tak Brazylijczycy ich Globo czy Bocaonews. Piękna fotografia wydrążonych połówek pomarańczy z czekoladą w środku pośród wiadomości o kolejnej strzelaninie na ulicach, streszczenie telenowel i nowości o romansach Neymara przyciągnęła naszą uwagę. 

Długo zwlekaliśmy z tym przepisem ale dzisiaj przyszedł na niego czas. Święta już wkrótce a taki piękny deser pięknie i smacznie może prezentować się na stole.

Składniki: 

- 3 średnie pomarańcze ważne, że z grubą skórką oraz dodatkowo starta skórka z pomarańczy
- 200 g gorzkiej czekolady;
- 25  g masła;
- 3 żółtka i 3 białka jaj;
- 1 szczypta soli;
- 75 ml śmietany (schłodzonej);
- wódka 30ml






Sposób przygotowania:


Pokroić pomarańcze na pół i wycisnąć sok. Uważajmy aby nie naderwać skórki.  Po wyciśnięciu soku, należy wyczyścić ręką lub łyżką delikatnie pozostały miąższ pomarańczy.








Odcedzić sok z pomarańczy przez sitko i wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu, aż sok zgęstnieje (ma go pozostać niewielka ilość). Dodać następnie wódkę.








Stopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. 

Ostudzić i dodać 3 żółtka, sok pomarańczowy wymieszany z wódką i startą skórkę pomarańczową.






Następnie należy ubić białka (och ta najgorsza część jak się nie ma robota) z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do czekolady i wymieszać delikatnie. Ubić śmietankę. Ubitą dodać do czekolady i białek. Wymieszać delikatnie. Odstawić do lodówki. 








Następnie łyżką (tak zrobiliśmy my) albo za pomocą rękawa cukierniczego (wizualnie wyjdzie piękniej) nakładamy mus do połówek pomarańczy. Dekorujemy wg uznania, bo startą skórką pomarańczy.




Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe Słodki Prezent
zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. Świątecznie!
    Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny przepis. Dziekuje za wlaczenie sie do akcji) MAm tylko pytanie, ile masla trzeba dodac?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam połączenie pomarańczy z czekoladą. Taki deser musiał smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekolada i pomarańcze to dobrane towarzystwo. I jeszcze ten deser tak ładnie wygląda...

    OdpowiedzUsuń