niedziela, 28 grudnia 2014

Dorsz po brazylijsku




Na wigilijnym stole nie zawsze musi pojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-)

Składniki:

  • cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety)
  • 1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 3 łyżki kuminu
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • masło i kostka rosołowa np. drobiowa lub rybna


Przygotowanie: 







Najpierw przygotowujemy marynatę z soku z cytryny, kuminu i czosnku.

Marynujemy rybę po wierzchu i w środku i odstawiamy do lodówki na parę godzin.


Następnie przygotowujemy farsz z 2 łyżek masła, cebuli i kostki rosołowej. Na roztopione masło wrzucamy cebulę i kostkę rosołową i smażymy na wolnym ogniu.






Wyciągamy rybę z lodówki i faszerujemy środek ryby.

Wkładamy do piekarnika na 180 C na ok. godzinę. Pamiętajmy aby przełożyć rybę w trakcie smażenia. Wigilia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz