sobota, 27 grudnia 2014

Brazylijskie ciasto pomarańczowe



Po tygodniowej przerwie wywołaną nie tyle przygotowaniami do Świąt co przerwą w dostępie do internetu, wróciliśmy. Jeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.

Składniki na ciasto:

  •  200 gram margaryny Kasi
  • 2 szklanki cukru (brązowego lub białego) 
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa do ciasta:

  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru najlepiej brązowego

Foremka: forma na babkę z kominem

W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i  na samym końcu sok z pomarańczy.

Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".



Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto.
A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy na rondelka, który stawiamy na niskim ogniu. Dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy, aż nabierze konsystencji karmelu. Karmelem polewamy ciasto.



Gotowe, a o to rezultat!
Wigilia 2014 Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
    My w Wigilię nad ranem przez półtorej godziny w ogóle nie mieliśmy prądu. Nie było łatwo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj, a my tu narzekaliśmy na brak internetu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo dobre, chociaż raczej niespotykana u nas konsystencja. Osobiście lubię nowości i nie żałuję, że wypróbowałam :)Ciasto wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń