poniedziałek, 29 grudnia 2014

Brazylijski ryż po grecku



Brazylijski ryż po grecku? Brasileiro też nie wie skąd ta nazwa dla potrawy tak popularnej na stołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) 


Składniki dla 8 osób:


  • 4 paczki ryżu długoziarnistego
  • pół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę
  • olej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy
  • 2 marchewki
  • pół czerwonej papryki
  • mała puszka zielonego groszku
  • rodzynki (w takiej samej ilości jak groszek)

Przygotowanie: 

Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Gdy cebula delikatnie się podsmaży, wrzucamy ryż. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz 2 kostki bulionu.



Mieszamy łyżką drewnianą i podsmażamy ryż aż nabierze koloru złota (o tak jak na poniższym zdjęciu)



Następnie dolewamy gorącej, najlepiej świeżo zagotowanej wody do poziomu takiego, aby przykryła ryż. Gotujemy na niskim ogniu ok. 20 minut (aż się ugotuje). Dolewamy gorącej wody, gdy konieczne.



W międzyczasie w małym rondelku gotujemy w lekko osolonej wodzie skrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Gdy marchewka jest już prawie ugotowana, dodajemy paprykę do garnka i gotujemy jeszcze10 minut.



Bierzemy miskę i przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy ugotowaną marchewkę i paprykę a na samym końcu rodzynki i zielony groszek. Mieszamy i gotowe.

Ryz możemy jeść sam albo jako dodatek do mięsa.

zBLOGowani.pl

1 komentarz: