piątek, 10 października 2014
Wstęp do feijoady....
Jeśli smaki Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional, czyli fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca na stole w rodzinie Brasileiro tak często jak w rodzinie Polonesy - pierogi lub schabowy.
Podstawowy składnik potrawy to fasola czarna, którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.
Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).
Poza fasolą potrzebujemy:
- 1 czerwoną paprykę
- garść świeżej kolendry
- 2 czerwone małe cebule
- koncentrat pomidorowy
- olej
- kumin
- 2 kostki rosołowe
- liście laurowe
- 2 ząbki czosnki
- kawałek kiełbasy i boczku (wielkość kawałka zależy od gustu).
Paprykę, cebule, czosnek i kolendrę miksujemy razem na papkę.
Bierzemy duży garnek i rozgrzewamy olej. Dodajemy najpierw skrojone kawałki boczku i podsmażamy, tak aby tłuszcz się wytopił. Następnie dodajemy fasolę i mieszamy. Nie dodajemy jeszcze wody. Fasola musi się "przeżreć" z roztopionym tłuszczem.
Następnie dodajemy zmiksowaną papkę z warzyw, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę kuminu, 2 kostki rosołowe, garść liści laurowych.
Mieszamy, mieszamy.
Teraz czas na dodanie skrojonej kiełbasy (np żywieckiej).
Mieszamy i dodajemy wody, koniecznie gorącej, prawie wrzątku.
tak aby pokryła składniki.
Gotujemy około godzinę (kuchenka gazowa) lub około pół godziny (kuchenka indukcyjna).
Znak że potrawa jest gotowa? Fasola musi być po prostu miękka.
Ps. Feijão tradicional nie należy do potraw fotogienicznych, ale w smaku....
Świetnie się komponuje wymieszana z ryżem i oczywiście farinha.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz