Dzisiaj krótko o chuchu (inaczej chayote) a po polsku bardzo nieapetycznie Kolczoch jadalny. Chuchu to warzywo z rodziny dyniowatych bardzo popularne m.in w Portugalii, na Maderze i Brazylii. Spotkamy go również w kuchni innych kontynentów. Niestety w Polsce nieosiągalny (chyba że jest inaczej to prośba o kontakt). Jak to warzywo chuchu to samo zdrowie, bogate w witaminę C, żelazo, potas i kwas foliowy. Kalorii prawie żadnych nie zawiera. Brasileiro twierdzi również że herbata z chuchu obniża wysokie ciśnienie.
W internecie można znaleźć wiele ciekawie brzmiących a także wyglądających apetycznie przepisów na sałatki, zupy z chuchu.
Najprościej jednak chuchu po prostu ugotować, obrawszy ze skórki i dodawszy soli. Gotujemy 10 minut. Później tylko dodać trochę oliwy i octu winnego i smacznego.
Inne nazwy :christophene, christophine, cho-cho, mirliton, merleton, mirletons,pear , chouchoute, choko.
OdpowiedzUsuńRoślina pochodzi z Meksyku, znana pod nazwą chayote, chayote squash.
Owoce (używane jak warzywa) mogą być spożywane na surowo, gotowane, puree, pieczone, smażone, nadziewane, marynowane. Na surowo,dodawane są do sałatek i salsy aby uzyskać efekt chrupkości. Meksykanki dodają do zup(rosołu). Obieranie ze skórki generalnie nie jest wymagane. W lodówce wytrzymują do 4 tygodni (nie obrany owoc). Korzeń, łodygi, nasiona i liście rośliny są także jadalne. Dobre rownież dla dbających o linię, ze względu na wysoką zawartość błonnika, niską zawartość cukrów naturalnych i generalnie dużo mniej kalorii w porównaniu do innych owoców. Samo zdrowie.
Dziękuję za ciekawe informacje nie znałam wcześniej
OdpowiedzUsuńWczoraj był na Bakalarskiej w Asia Markecie
OdpowiedzUsuń