sobota, 11 czerwca 2016

Carne do sol - mięsna propozycja na Euro



Euro 2016 rozpoczęte tak więc spożycie piwa i chipsów wzrosło zapewne pięciokrotnie. Nasza dzisiejsza propozycja jest dla fanów futbolu o bardziej wyrafinowanym podniebieniu. Tak drodzy Państwo fan brazylijskiej piłki nie ogranicza się do słonych paluszków czy chipsów o smaku zielonej cebulki. On ma coś lepszego. Carne do sol które zagryzać będzie z sałatką (trochę zdrowia) i popijać przepysznym lekkim i schłodzonym piwem z kolegami w barze. 

Jak przygotować?

Po pierwsze musimy mieć trochę cierpliwości... (parę dni ale popłaca)
Po drugie wygospodarować trochę miejsca koło okna i znaleźć np. podstawkę na grilla na którym będziemy suszyć mięso oraz miskę/talerz gdzie będzie skapować (czy takie słowo istnieje) woda z mięsa.
Po trzecie zaopatrzyć się w sklepie mięsnym w duży kawał dobrej wołowiny najlepiej rostbefu oraz w spożywczaku w sól gruboziarnistą.

Pre - przygotowanie: 
Nacinamy nasz kawał mięsa i nacieramy solą ziarnistą (dwie garście). Kładziemy mięso np. na podstawce z grilla i stawiamy koło okna. Przez najbliższe minimum 3 dni mięso będzie się suszyć (wiele wody z niego wypłynie) i ciemnieć. My przygotowaliśmy od razu trzy kilo i po trzydniowym suszeniu zawinęliśmy go folię aluminiową  i odstawiliśmy do lodówki. Teraz gdy tylko mamy ochotę odkrawamy po kawałku i przygotowujemy na obiad czy kolację.


Przygotowanie 

Nie martwcie się drodzy Państwo, carne do sol to nie mięsne sushi. Mięso do spożycia trzeba usmażyć:-).
Tak więc odkrawamy kawałek nas interesujący, kroimy w kawałki a następnie myjemy dokładnie w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli.





Na patelni smażymy. Nie dodajemy ani masła, ani oleju, ani oliwy. Nic tylko nasze mięso.


Gdy woda z mięsa odparuje a i zacznie się wydzielać specyficzny zapach ("specyficzny zapach" - subiektywne odczucia Polonesy, stąd ostrzegamy), dodajemy łyżkę masła (tylko masła, nie margaryny, nie oliwy czy oleju bo inaczej zniszczymy smak) oraz pokrojoną cebulę. Smażymy jeszcze chwilę.



Carne do sol to jedzenie bardzo popularne na północy Brazylii. Chętnie je się jak już wspominaliśmy powyżej jako przekąskę na ciepło z sałatką i piwem. Doskonałe jest również z ziemniaczanym purre lub tez z ryżem, farofą i lekką sałątką. Świetne również z białym winem. Ostrzeżenie! Wskutek natarcia go solą jest słone w samo sobie stąd póżniej nie dodajemy soli jak i też dodatki do niego lepiej podać niesłone.

Smacznego!!!!


1 komentarz:

  1. Idealny posiłek do meczu :) Chociaż chipsy też można zjeść raz na jakiś czas ;)

    OdpowiedzUsuń