niedziela, 25 października 2015

Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami



Ostatnio były ryby teraz czas na owoce morza czyli danie z krewetkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble. Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione.
Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem.

Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos.
Dlatego też porcja na którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary).

Składniki: 

    • kurczak cały
    • 300 gram krewetek świeżych dużych
    • 100 gram krewetek suszonych (wiemy że ciężko je zakupić więc informujemy że bez nich xinxim też da się zjeść:-)) 
    • puszka mleka kokosowego (330 ml)
    • kolendra świeża
    • cebula czerwona lub biała
    • 3 łyżki kuminu
    • sok z 2 cytryn
    • sól
    • papryka zielona 
    • 3 ząbki czosnku wyciśniętego
    • 5 łyżek oleju palmowego dende
    • dla tych co lubią ostro - kilka ostrych papryczek suszonych 








Przygotowanie: 


Myjemy kurczaka w soku z cytryny i smarujemy solą. Zostawiamy na kilka minut. Myjemy jeszcze raz aby zetrzeć sól.  Kroimy kurczaka w kawałki i znów skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrynę wykorzystujemy również do skropienia krewetek świeżych by "nabrały" smaku.


 
Paprykę, cebulę, kumin, czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo soli, ledwie szczyptę).



Mielimy również oddzielnie suszone krewetki nie zapominając wcześniej je oczyścić z "pancerzyka".




Bierzemy duży wok lub głęboką patelnię, która pomieści nam nasze składniki. Wrzucamy kurczaka, zmiksowane przyprawy, zmiksowane orzeszki oraz krewetki suszone. Dodajemy poszatkowaną kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy olej palmowy.



Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego" kurczaka, wrzucamy krewetki. 


Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu.
Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką.




Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej pasuje białe schłodzone wino!
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz