niedziela, 18 stycznia 2015

Kurczak na ostro


Przepis chwili ponownie:-) Kurczak na ostro, pomysł na szybki i lekki obiad.


Składniki: 

  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kawałki
  • cebul pokrojona w okręgi
  • 5 łyżek groszku zielonego
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • pieprz cayenne
  • sól
  • sok z cytryny 
  • kumin
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
Przygotowanie: 

Pierś kurczaka pokrojoną w małe kawałki solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem a na końcu skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. 
Wlewamy olej na patelnię i jak już się rozgrzeje wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Gdy mięso jest prawie gotowe dodajemy skrojoną cebulę i pozostawiamy na ogniu (bez przykrywki) na ok. 5 minut. 
Opcjonalnie (tak my zrobiliśmy) odstawiamy kurczaka do wystygnięcia i "rwiemy w strzępy". Następnie mieszamy z kukurydza i groszkiem oraz szczyptą (ilość wg uznania) pieprzy cayenne. Najlepiej podawać z białym ryżem.

 Zdrowy obiad Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Hej. Wygląda świetnie! Mam jedno pytanie: ile tego kuminu trzeba dodać? Tak orientacyjnie: jedną łyżeczkę?

    OdpowiedzUsuń