sobota, 21 lutego 2015

Brazylijskie ciasto bananowe




My mamy nasze ciasta i placuszki jabłkowe,  Brazylijczycy mają swoje bananowe.

Zdjęcia mówią same za siebie jak pyszne:-)



Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mleka 
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka całe
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 6 bananów (miękkie i dojrzałe)
  • łyżka cukru i łyżka cynamonu (jako zamiennik użyliśmy cukru cynamonowego)
Forma na ciasto: tortownica lub forma na ciasto okrągła 25 cm


Przygotowanie: 


Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier, mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia. 









Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów
(np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym. 


Wstawić do piekarnika na 30-35 minut na 180C (czas i temperatura dla piekarników elektrycznych)

2 komentarze:

  1. Mmm, jestem pewna, że smakowało bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobione! Pyszne! Polecam polać ganchem z wytrawnej czekolady.

    OdpowiedzUsuń