wtorek, 20 stycznia 2015

Zupa gulaszowa wg Brasileiro - wersja druga




W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw.
Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona.

Składniki na 10 osób:

- 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi)
- 4 ziemniaki niewielkie
- 4 marchewki
- 2 buraki
- 2 średnie cebule białe
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie kolendry świeżej
- 2 duże łyżki kuminu
- 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)
- 3 kostki bulionu wołowego
- sól do smaku
- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
  • Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso.
  • Bierzemy duży garnek  (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
  • Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.
  • Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy  skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę. 
  • Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki będą gotowe.. 
  • W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić do smaku.
Łączny czas gotowania: 1 -1,5 godziny.
Zimowy Obiad

1 komentarz:

  1. Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
    nigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona bo uwielbiam mięsko w każdej postaci :)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń