W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw.
Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona.
Składniki na 10 osób:
- 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi)
- 4 ziemniaki niewielkie
- 4 marchewki
- 2 buraki
- 2 średnie cebule białe
- 1 duża czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie kolendry świeżej
- 2 duże łyżki kuminu
- 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)
- 3 kostki bulionu wołowego
- sól do smaku
- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- opakowanie kolendry świeżej
- 2 duże łyżki kuminu
- 2 łyżki octu białego (może być mniej jeśli nie lubimy)
- 3 kostki bulionu wołowego
- sól do smaku
- 2 łyżki ekstraktu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Kroimy mięso w mniejsze kawałki. Mieszamy 2 łyżki kuminu, 2 łyżki ekstraktu pomidorowego i 2 ząbki startego czosnku oraz 2 łyżki octu i następnie nacieramy nimi mięso.
- Bierzemy duży garnek (najlepiej wysoki) i rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej kładziemy mięso do przesmażenia. Wrzucamy kostki bulionu wołowego. Mieszamy łyżką drewnianą, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
- Kroimy w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz kolendrę i wrzucamy do garnka. Mieszamy aż do momentu, gdy mięso lekko się nam podsmaży.
- Dodajemy gorącą wodę, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy 20 minut. Po 20 minutach dodajemy skrojone w drobną kostkę buraki. Gdy buraki już dodane kroimy również w kostkę marchewkę.
- Znów gotujemy 20 minut. Po tym czasie na samym końcu wrzucamy ziemniaki (też pokrojone w kostkę). Zupę gotujemy do momentu aż ziemniaki będą gotowe..
- W międzyczasie dolewamy wody gorącej (poziom w garnku 4,5 litra). Możemy również dosolić do smaku.
Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona bo uwielbiam mięsko w każdej postaci :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/