środa, 14 stycznia 2015

Schab w pomarańczach
























Jednymi z pierwszych słów jakie Brasileiro nauczył się w języku polskim było ... WIEPRZOWINA.
Jego zdaniem wieprzowina w Polsce jest wyjątkowo smaczna i dlatego też często pojawia się na naszym stole. Pojawiła się też na stole w Boże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi.

Składniki:
  • 1,5 schabu wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku czosnek 
  • 3 łyżki kuminu 
  • 3 pomarańcze
  • sól 
  • 3 kostki rosołowe 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół czerwonej papryki
  • garść świeżej mięty
  • cytryna 
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie: 

Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu:


Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:



Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki rosołowe.
Następnie do garnka wkładamy mięso i obsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.
Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).
Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie.



Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu mięsa.  Gotowe mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ale jeszcze nie wkładamy do piekarnika:-)



Teraz czas na dodatkowy sos. Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i dodajemy 2 łyżki miodu. Gotujemy na niskim ogniu przez 15 minut.



Gotowym sosem z pomarańczy i miodu polewamy mięso.  Pieczemy przez 30 minut na 150 C (piekarnik elektryczny).

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz