Przepis chwili ponownie:-) Kurczak na ostro, pomysł na szybki i lekki obiad.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kawałki
- cebul pokrojona w okręgi
- 5 łyżek groszku zielonego
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- pieprz cayenne
- sól
- sok z cytryny
- kumin
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokrojoną w małe kawałki solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem a na końcu skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut.
Wlewamy olej na patelnię i jak już się rozgrzeje wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Gdy mięso jest prawie gotowe dodajemy skrojoną cebulę i pozostawiamy na ogniu (bez przykrywki) na ok. 5 minut.
Opcjonalnie (tak my zrobiliśmy) odstawiamy kurczaka do wystygnięcia i "rwiemy w strzępy". Następnie mieszamy z kukurydza i groszkiem oraz szczyptą (ilość wg uznania) pieprzy cayenne. Najlepiej podawać z białym ryżem.
Hej. Wygląda świetnie! Mam jedno pytanie: ile tego kuminu trzeba dodać? Tak orientacyjnie: jedną łyżeczkę?
OdpowiedzUsuń2 łyżeczki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń