Moqueca (wymawiamy "mukeka") czyli po naszemu potrawka pojawia się nie po raz pierwszy wśród naszych przepisów. Dzisiaj przedstawiamy mukekę wg pomysłu Brasileiro. Jak się powszechnie mówi, najlepsze przepisy powstają z potrzeby. Dzisiejsza potrawa to wynik tego co znaleźliśmy w lodówce i w szafkach a co do siebie pasowało. Efekt pikantny!!!
Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej)
- 0,4 litra mleczka kokosowego
- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)
- 1 duży pomidor
- 1 cebula czerwona
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 2 cytryny
- 6 łyżek oleju palmowego dende*
- szczypta przyprawy karaibskiej (na zdjęciu poniżej), dodaliśmy ją gdyż nie mieliśmy świeżej kolendry**
- pieprz czarny
- 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO (dostępne w sklepach afrykańskich), zamiast krewetek
- łyżka chilli w proszku (może być mniej wszystko zależy od gustu)**
- szczypta soli
- ocet winny z modemy
*Olej palmowy i kumin dostępny jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Kumin również można spotkać w sklepach zielarskich.
** jako zamiennik dodajmy soli, czosnku, cebuli, kolendra, pieprz, kumin
Przygotowanie:
Krok 1: "Myjemy" kurczaka pokrojonego w kawałki w w soli i occie. Nastepnie kawałki kurczaka przyprawiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, startym czosnkiem oraz przyprawą karaibską.
Krok 2: Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi.
Krok 3: Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Trzecia warstwa kawałki pomidora. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Doprawiamy chilli.
Krok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.
Krok 5: gotujemy ryż biały długoziarnisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz