Koniec słodkości! Dzisiaj zaprezentujemy przepis na potrawę z kuchni brazylijskiej, może nie tak popularną jak feijoada ale równie sycącą. Dobradinha bo o niej mowa, została przez nas zaserwowana w czasie tego Sylwestra.
Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną.
Składniki na 10 osób i przygotowanie:
Kroimy w kawałki pół kilo żeberek i 200 gram boczku. Bierzemy nóżkę świnki i 250 gram flaczków wołowych. Tak jak w przypadku przygotowania feijoady, dzień wcześniej możemy obtoczyć w soli żeberka i pozostawić na noc (nie zapomnijmy spłukać soli później).
Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu. Składniki albo miksujemy albo kroimy w drobną kostkę.
Bierzemy jak największy garnek i rozgrzewamy olej przykrywając jego dno.
Gry olej dobrze się rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie.
Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego.
Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek).
Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną wodą. Uwaga nigdy nie dodajemy zimnej wody - potrawa straci smak.
Gotujemy przez 30- 40 minut, dla kuchenek indukcyjnych poziom 7/8. Ważne jest aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody.
Następnie bierzemy 2 laski kiełbasy (do smażenia lub gotowania) i kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się potrawy.
Następnie w tym samym czasie dodajemy 400 gram drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już wystarczająco miękka).
Dobradinha jemy z ryżem białym i oczywiście posypujemy farinhą. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Dobradinha tak jak feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-)
Smacznego!!!!
Gotujemy przez 30- 40 minut, dla kuchenek indukcyjnych poziom 7/8. Ważne jest aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody.
Następnie bierzemy 2 laski kiełbasy (do smażenia lub gotowania) i kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się potrawy.
Następnie w tym samym czasie dodajemy 400 gram drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już wystarczająco miękka).
Dobradinha jemy z ryżem białym i oczywiście posypujemy farinhą. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Dobradinha tak jak feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-)
Smacznego!!!!
Czy w Polsce można kupić suszone flaczki ???
OdpowiedzUsuń