środa, 31 grudnia 2014

Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej



Każdy ma swój przepis na ciasto czekoladowe, dzisiaj jedna z jego wersji, bardzo popularna w Brazylii tzw. Nega Maluca czyli w tłumaczeniu szalona czarnuszka. Ciasto jest cudownie puszyste, pięknie wyrasta a polewa jest taka "cukrzysta".
Jest to świetna propozycja na Sylwestra niezależnie czy przygotowujecie go w domu gdyż szybko i prosto się go robi, czy też wychodzicie w gości - łatwo go zapakować i przetransportować.  Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości!

Składniki ciasta:
  • 3 jajka całe
  • 1 i pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakao
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżka proszka do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłej wody
  • kilka kropel wódki lub likieru 
Polewa ciasta:
  • 4 łyżki mleka
  • pół szklanki  czekolady w proszku lub nesquik kakao
  • 1 łyżka masła
  • szklanka cukru

Przygotowanie: 



Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze. 
Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut. 
Forma na babkę z kominem. 



Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się w pełni roztopi.


Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe Przekąski Sylwestrowe
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Mega czekoladowa delicja!
    Na pewno skorzystam z przepisu.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji nie znałam - zapisuje przepis i zrobię w weekend ;) Złapałam smaka ;)

    OdpowiedzUsuń