Każdy ma swój przepis na ciasto czekoladowe, dzisiaj jedna z jego wersji, bardzo popularna w Brazylii tzw. Nega Maluca czyli w tłumaczeniu szalona czarnuszka. Ciasto jest cudownie puszyste, pięknie wyrasta a polewa jest taka "cukrzysta".
Jest to świetna propozycja na Sylwestra niezależnie czy przygotowujecie go w domu gdyż szybko i prosto się go robi, czy też wychodzicie w gości - łatwo go zapakować i przetransportować. Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości!
Składniki ciasta:
- 3 jajka całe
- 1 i pół szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakao
- pół szklanki oleju
- 1 łyżka proszka do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka ciepłej wody
- kilka kropel wódki lub likieru
- 4 łyżki mleka
- pół szklanki czekolady w proszku lub nesquik kakao
- 1 łyżka masła
- szklanka cukru
Przygotowanie:
Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze.
Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut.
Forma na babkę z kominem.
Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się w pełni roztopi.
Mega czekoladowa delicja!
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu.
Pozdrowienia!
Takiej wersji nie znałam - zapisuje przepis i zrobię w weekend ;) Złapałam smaka ;)
OdpowiedzUsuń