niedziela, 7 grudnia 2014

Caipirinha i caipirosca - historia, różnice i jak przygotować


Caipirinha, caipirosca - brazylijski towar eksportowy oprócz futbolu i samby. Jak powstały, jakie są między niemi różnice o tym w dzisiejszym poście.
Caipira to po portugalsku chłop. A ponieważ Brazylia jest największym producentem trzciny cukrowej to chłopi brazylijscy czyli caipiras przede wszystkim pracują przy plantacjach tejże trzciny. Trzcina cukrowa ma różne zastosowanie, może być składnikiem paliwa do samochodów ale przede wszystkim wyrabia się z niej, jak już kiedyś opisywaliśmy, najsłynniejszy bimber świata czyli Cachaça. Istnieją przeróżne gatunki tego bimbru - tanie już za parę złotych których przeciętne podniebienie przełknąć nie może oraz te bardziej szlachetne o cenie najlepszej whisky.
Tą właśnie cachaça spożywał zmęczony caipira po pracy, a jej niezbyt szlachetny smak zagryzał limonką. Ponieważ w Brazylii generalnie temperatury są wysokie, dla ochłody zaczęto dodawać lodu. No ale że większość Brazylijczyków kocha napoje słodkie a nie cierpkie, zaczęto myśleć czego dodać słodkiego? Odpowiedź przyszła szybko - oczywiście tego czego na plantacji trzciny cukrowej było pod dostatkiem czyli cukru z trzciny cukrowej. I tak powstała caipirinha a nazwa jej wzięło się od twórców tego drinku czyli caipiras. Końcówka "inha" to tylko znak że mówimy o czymś pysznym i słodkim (Brazylijczycy lubią dodawać takie końcówki, zdrobnienia).
No dobrze a skąd caipirosca? Jedyna i zasadnicza różnica pomiędzy caipirinha i caipirosca tkwi w podstawie - capirinha jest robiona na bazie cachaça a caipirosca na bazie wódki. Caipirosca to już wymysł wyższych sfer, gdyż wódka jest alkoholem drogim w Brazylii. Końcówka „rosca” to po portugalsku „śruba”. Skąd śruba w nazwie a to zaraz stanie się jasne gdy opiszemy jak przygotować caipirosca lub caipirinha. Ale najpierw składniki:

Składniki:
  • 1 duża limonka lub 2 małe (może być również cytryna)
  • 2 lub 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubimy bardziej słodko dodajmy 1 więcej). Może być również cukier biały.
  • duuuużo kostek lodu
  • 60 ml wódki (do caipirosca) lub cachaça (do caipirinha). może być mniej lub więcej, kwestia gustu. 
Sposób przyrządzania:
A. Podstawowy:
Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną na kawałki limonkę i zasypujemy cukrem. Wgniatamy cukier w limonkę tak jakbyśmy wkręcali śrubę (rosca). Wrzucamy kostki lodu i zalewamy alkoholem.

B. Przy użyciu shakera do drinków (na większą ilość drinków)

Wrzucamy na dno kawałki limonki i zasypujemy cukrem. Wgniatamy cukier (my używamy ostatnio tłuczka do ziemniaków). Wrzucamy kostki lodu i zalewamy alkoholem. Przelewamy do szklaneczek. Dodajemy kostki lodu.








Pijemy przez rurki, powolutku i dając kostkom lodu trochę stopnieć:-)

Ciekawostka:
Gdy zastąpimy cukier miodem i nie dodamy lodu otrzymamy miksturę leczniczą gdy grypa nas dopadła. Czyż nie cudowna kuracja?

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

1 komentarz: