wtorek, 16 grudnia 2014

Brazylijskie całuski czyli beijinhos





Beijinhos to po portugalsku całuski. Wymowa tego słowa jest przeurocza - „beiżinios”. Nazwa jest zresztą tak słodka jak słodkie są te jakże popularne w Brazylii słodycze.
W przygotowaniu proste, nie wymagają również wielu składników. Są oryginalnym pomysłem na maleńki prezent gwiazdkowy czy też nawet walentynkowy. Zamiast jakże popularnych, ale kupnych, moi Państwo, Raffaello, możemy podarować paczuszkę tych słodkich kuleczek własnoręcznie przygotowanych (to będzie dopiero wyznanie miłości).
No właśnie bo beijinhos to też kuleczki, też mamy kokos, też mamy mleko ale …. to jednak nie Raffaello.

Składniki:
  •  Puszka mleka zagęszczonego słodzonego 8 % (0,4 l).
  • 150 gram wiórek kokosowych (oczywiście jeśli macie świeże to lepiej)
  •  1 łyżka stołowa masła
  • Cukier gruboziarnisty, można również użyć cukrów o „innych kolorach” w sklepach można teraz spotkać wiele takich specjałów do ozdoby wypieków.
  • goździki

 
Przygotowanie:

Składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy na nisko/średnim ogniu (nasza kuchenka indukcyjna – stopień 5/9) przez 15 minut. 

Nie zapomnijmy o mieszaniu, szczególnie w ostatnich 7 minutach, gdyż masa przypali się nam do dna. Masa jest gotowa gdy jest zwarta, raczej sucha i „odkleja się w jednym kawałku” od dna gdy mieszamy łyżką (tak jak na poniższym zdjęciu).


Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już jest ciepła zaczynamy lepić kuleczki, obtaczając je w cukrze i dekorując goździkiem. 


Gotowe:
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Słodki Prezent Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe
zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. Wygląda super i są super w smaku. Ale jakoś tak otaczanie czegokolwiek cukrem mi nie pasuje. Czy robiłaś koniec kiedykolwiek w czymś innym.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe beijinhos muszą być obtoczone w cukrze typu kryształkowaty, gruboziarnisty. Można oczywiście obtoczyć w wiórkach kokosa na pewno będzie zdrowsze:-) Tylko już nazwa się trochę zmienia - beijinhos de cocos (czyli kokosowe całusy)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Obtoczona cukrem smakują bardziej jak prawdziwe Beijinhos niż te w kokosie ;)

    OdpowiedzUsuń