niedziela, 1 lutego 2015
Kura, kura
Powodem przerwy w pisaniu bynajmniej nie było przejście na dietę a raczej fakt, że na naszym zimowym stole pojawiała się często zupa brazylijska czy zupa gulaszowa. Zakochaliśmy się w niej a na tą zimowo - jesienną pogodę nie ma nic lepszego. Przy okazji ulepszyliśmy nasze zupy dodając do nich ostrego sosu chilli.
Dzisiaj wracamy z nowym przepisem i to na drób rzadki na stołach czy to polskich czy to brazylijskich. A mianowicie - kura!
Wyrazistsza w smaku i dodatkowo mniej nafaszerowana różnymi wzmacniaczami, pomaga również odmłodnieć zawierając dużo kolagenu. A o to i przepis:
Składniki:
- cała kura patroszona (2 kg)
- 2 duże ząbki czosnku
- jedna cebula czerwona
- czerwona papryka duża
- 1 duża łyżka kuminu
- 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr
- 1 łyżka octu białego
- 3 duże cytryny
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki rosołowe i ocet.
Faszerujemy kurę zewnątrz, wewnątrz jak i "smarujemy" kurę pod skórą.
Wkładamy kurę do dużej brytfanki i polewamy łyżkę oleju. Wstawiamy do piekarnika na 150 C (piekarnik elektryczny) na 1-1,5 godziny. Jest to tzw. faza gotowania kury. W międzyczasie dobrze jest wyjąć kurę z piekarnika, obrócić i polać tłuszczem który się wytopił. Po tym czasie zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 C i pieczemy jeszcze z godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zapraszam do udziału w akcji Zimowy Obiad (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zimowy-obiad)
OdpowiedzUsuńWystarczy dodać banerek akcji pod wpisem lub w jakimkolwiek widocznym miejscu na blogu (instrukcje, jak poprawnie zamieścić banerek akcji, znajdują się tutaj: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/ruszya-akcja-zimowy-obiad.html)
Pozdrawiam ciepło!
Bardzo dobry przepis,kura tak przyrządzona świetnie smakuje, wypróbowałam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń