piątek, 20 lutego 2015

Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną




I znów będzie prosto i banalnie. I znów przyjaciel Kubuś będzie się z nas śmiał że się powtarzamy. Ale taka prawda, znaczna część naszego społeczeństwa spędza poza domem więcej niż 1/3 doby, zmęczona o konieczności spędzenia godzin w kuchni myśli z odrazą. A jeść coś trzeba.


Dzisiaj będzie na zimno i na ciepło jak to woli. Prezentowane danie zjeść możemy na śniadanie, na lunch w pracy jak i też na obiadokolacje. Posiłek tani, prosty w przygotowaniu (zaprawdę trudną ją zepsuć) a dodatkowo pożywny.

Tak więc o to sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną:

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka 
  • 6 dużych ziemniaków (może być więcej może być mniej)
  • 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki)
  • sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, pół cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:




Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia.











Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny i obtoczyć w kuminie. Na patelni rozgrzać oliwę/ olej obsmażamy kurczaka. Następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy aż do odparowania wody. Studzimy mięso i "rwiemy w strzępy". 





Jarzyny mieszamy z kurczakiem i dodajemy 4 łyżki majonezu. 
Gotowa!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz