Wiele dni nam zajęło aby ponownie zamieścić nowy przepis. Nadmiar tzw. zawodowych obowiązków to nie jedyna przyczyna. Na naszym stole powtarzają się potrawy, które już opisaliśmy a nie byłoby w porządku z naszej stronie publikowanie starych już przepisów tylko po zmianie jednego składnika.
Hmmm, tak więc czy powinniśmy publikować dzisiejszy przepis. Moqueca z kurczakiem już nie jeden raz pojawiała się na blogu. Podjęliśmy jednak decyzja że warto. Nowe smaki jakie udało się nam wydobyć z naszej potrawy warte są opisania.
Będzie dzisiaj na ostro. Fanów brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie.
Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej)
- 0,4 litra mleczka kokosowego
- 1 papryka czerwona
- 2 duże pomidory
- 1 cebula czerwona
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 6 łyżek oleju palmowego dende*
- garść świeżej kolendry
- chili peperoncini całe (firmy Kotanyi)
- 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO*
- 2 kostki rosołowe z kurczaka
- szczypta soli
- 1 łyżka kuminu
*dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską.
Przygotowanie:
Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem..
Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę.
Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe).
Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.
Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem..
Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę.
Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra i 6 papryczek chilli peperoncini. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i kostki (Jumbo, rosołowe).
Garnek przykrywamy i dusimy 15 -20 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki. Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał.
Podajemy z ryżem białym długoziarnistym.
How to build ford focus titanium - iTanium-ART.com
OdpowiedzUsuńBuild ford focus titanium trekz titanium headphones - iTanium-ART.com. The more head titanium ti s6 I understand the need camillus titanium for it, the more the product can look titanium bmx frame to me men\'s titanium wedding bands for it.