sobota, 31 października 2015

Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku



Przyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy.
Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz.

Składniki:

  • pół kilo królika
  • papryka zielona
  • cebula
  • kolendra świeża 
  • kumin 2 łyżki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • ocet winny biały 2 łyżki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • garść liści laurowych
  • szklanka gorącej wody. 

Przygotowanie:

Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym.

Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika.

Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut.

W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody).

Dodajemy posiekaną kolendrę, liście laurowe i kostki rosołowe.  Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut.

Ściągamy pokrywkę i obniżamy ogień. Pozostawiamy na niskim ogniu jeszcze z 10 minut.

Podajemy z ryżem lub z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz