Makrelę my Polacy kochamy wędzoną. Brasileiro patrzy zawsze jednak z pewną rezerwą na ten sposób podawania ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób.
Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu:
Składniki na przygotowanie ryby:
- 3 świeże lub mrożone makrele
- cytryna
- bułka tarta
- sól, kumin, 3 ząbki czosnku
My lubimy używać tych papryczek, są niesamowicie ostre. Taka papryczka tylko dla odważnych! |
Składniki na przyprawę do ryby:
- suszone papryczki chilli np. pepperoncini,
- sól,
- pół cebuli,
- pomidor,
- pół cytryny
Przygotowanie ryby:
Bierzemy makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy ryby nacierając je cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną część ryby i nacieramy przyprawą z soli (zawsze wg uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładając z boku na bok.
Aby ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie przyprawy:
Papryczki i sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z sokiem z połowy cytryny. Następnie kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę i dodajemy do przypraw.
Rybę podawać możemy z ryżem lub też fasolą oczko na którą przepis znajdziecie na naszym blogu.
SMACZNEGO!!!
Brzmi oraz wygląda bardzo apetycznie i muszę przyznać, że ja także jestem wielką fanką ryby pod każdą postacią. Tym bardziej, że jeszcze niedawno odkryłam fajne przepisy https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie właśnie łosoś jest najważniejszy.
OdpowiedzUsuń