Organizm Brasileiro rozpaczliwie domagał się ostatnimi czasami zastrzyku fasoli najchętniej w postaci feijoady. Czasu brakowało więc trzeba było przygotować wersję uproszczoną oraz "uboższą", której wersję prezentujemy poniżej.
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej na gulasz
- 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram)
- 0,2 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg fasoli czarnej
- 1 papryka zielona duża
- 2 średnie cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- pęk świeżej kolendry
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki knorr
- olej
Przygotowanie:
- Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie mięsa.
- Paprykę, czosnek, cebulę i kolendrę miksujemy.
- Kroimy kawałki łopatki (nasze była już pokrojona:-)) i boczek w małe kawałki. Nacieramy zmiksowanymi warzywami.
- Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Zalewamy gorącą zagotowaną wodą do poziomu aż przykryję mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody.
- Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki).
Spożywanie:
Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro, ten doda kilka kropel ostrej przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki pomidora nasączone ostrym sosem brazylijskim (przepis już jutro).
Zapewne się powtórzę, ale zalecana jest coca cola, pepsi lub sok pomarańczowy. Lepiej się trawi:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz