niedziela, 17 maja 2015

Wołowina wg przepisu Brasileiro




Jeśli marzycie o porządnym kawałku wołowiny na Waszym talerzu to dzisiejszy przepis jest dla Was. Brasileiro długo kręcił nosem, że wołowina u nas w Polsce droga, że niedobra bo nie ma to jak mięso z krowy brazylijskiej. Ale chęć na coś mięsnego przez duże M i Ę zwyciężyła. Oryginalna nazwa tej potrawy to LOMBO REACHEADO. 

I o to poniżej tego rezultat.



Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru)
  • 2 długie paski boczku wędzonego
  • laska kiełbasy 
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kuminu
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet winny biały
  • garść świeżej kolendry, 
  • 1 czerwona papryka ale może być również zielona
  • olej lub oliwa
Przygotowanie:


Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem i octem winnym. Odstawić najlepiej na jedną noc. 



Ostrym nożem zrobić w mięsie "dziurę" w którą włożyć kawałki boczku i pokrojonej w plasterki kiełbasy. Do pełna. Następnie wykałaczkami "zamykamy dziurę".



Bierzemy duży garnek i zalewamy dno garnka olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i 2 kostki wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso. 

Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 30 minut. 

Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień aby sos nabrał gęstości. 

W następnym kroku bierzemy naczynie żaroodporne i wkładamy mięso polewając sosem. Wstawiamy do piekarnika na 180C na 30 minut. 

Gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz