Dzisiaj ponownie przepis na moqueca de bacalhau. Pierwszy raz o tej potrawie pisaliśmy w sierpniu - Moqueca de bacalhau. Dzisiaj zaprezentujemy moqueca de bacalhau a baiana, czyli taka jaką przygotowuję się w Bahia, stanu z którego pochodzi Braisileiro.
Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić bacalhau i jak go przygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia.
Składniki dla 4 osób:
- 250 gram bacalhau
- mała puszka (0,2 mililitrów) mleczka kokosowego
- 1 średnia papryka zielona
- 1 duży pomidor
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- 4 łyżki oleju palmowego dende
- 2 łyżki kuminu w proszku
- garść świeżej kolendry zielonej
Przygotowanie:
Płaty dorsza marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.
Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko.
Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora), kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!
Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Bacalhau w momencie zakupu jest już wcześniej "przegotowany", dlatego przygotowanie moqueca trwa tak krótko.
Znakiem że potrawa jest gotowa to to że woda wyparowała z ryby oraz warzyw. Gotowy produkt prezentuje się następująco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz