Składniki:
- pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki
- 3 duże marchewki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- garść świeżej mięty
- 1 cytryna
- sól
- kumin
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.
2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.
3) Kroimy marchewki w talarki.
Gotowanie i duszenie:
1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.
2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.
3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu.
Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż. A także wino białe, lekko wytrawne.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz