piątek, 18 grudnia 2015

Farofinha


Aby dodać smaku feijoadzie Brasileiro przygotował FAROFINHA. To rodzaj zasmażki, gdzie składnikami są FARINHA, pół cebuli i pasek boczku pokrojonego w drobne kawałeczki. 
Bierzemy patelnię, dajemy łyżeczkę oleju i gdy się rozgrzeje smażymy pokrojony w kawałeczki drobne boczek. Następnie dodajemy kubek farinha. Mieszamy na patelni (niski ogień) parę minut. 


















środa, 16 grudnia 2015

Feijoada po raz kolejny




Nieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa brazylijska. O historii feijoady pisaliśmy już jakiś czas temu - FEIJOADA - HISTORIA I PRZEPIS.
Dzisiaj przepis na feijoadę powraca - będą troszkę inne składniki jak i sposób przygotowania.
A zatem zaczynamy! Uprzedzamy będzie bardzo dużo zdjęć i nie dla wegetarian:

CZĘŚĆ PIERWSZA - PRZYGOTOWANIE MIĘSA:

Składniki:
- pół kilo żeberek, 
- pół kilo podgardla
- pół kilo boczku
- noga wieprzowa
- pół kilo kości cielęcych.
Mięso oraz boczek kroimy w kawałki i wrzucamy do głębokiego garnka/miski.