poniedziałek, 28 września 2015

Ryba corvina




Po paru miesiącach nieobecności wracamy. Upały jak i obowiązki różnego rodzaju nie sprzyjały prowadzeniu bloga kulinarnego. Ale teraz kiedy już zimniej na zewnątrz....
Jak powrotny wpis zaprezentujemy dzisiaj przepis na przepyszną rybę. Wpis ten o charakterze nie mięsnym to wpis na prośbę naszej przemiłej Czytelniczki K. która mobilizowała nas do powrotu:-)

W roli głównej ryba corvina o  której to Polonesa pierwszy raz usłyszała gdy już pojawiła się w postaci smażonych kawałków na stole. Brasileiro zdobył ją oczywiście w miejscu gdzie dostać można wszystko czyli w sklepie afrykańskim na ulicy Andersa, Warszawa.


Składniki:

  • 1 kg ryby corviny 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki kuminu
  • 1 cytryna
  • bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie: 








Rozmnożone kawałki ryby pokroić w kawałki. Naciąć skórkę i natrzeć miksturą z soku z cytryny, kuminu i czosnku. Odstawić na pół godziny. 


Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.


A o to i poniżej gotowe kawałki ryb!!!