niedziela, 15 marca 2015

Domowe ciasto kokosowe


Kokos to istotny składnik deserów brazylijskich. Dzisiaj czas na ciasto kokosowe, oczywiście proste i szybkie w przygotowaniu bo takie lubimy najbardziej.

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki śmietany
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura średnia ok.170C -180C) na 45 minut.


Ciasto nie jest zbyt słodkie. Można jeść go samo ale my proponujemy razem z dżemem czy konfiturą. Dodatkowo wystarczy kawałek by nim się nasycić, ma konsystencję domowej roboty razowca tym samym będąc dobrym pomysłem na śniadanie:-)

Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

sobota, 14 marca 2015

Mus bananowy





Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml mleka słodzonego, zagęszczonego
  • 2 duże banany
  • sok z cytryny
  • listki mięty do przybrania

Przygotowanie:
  • Banany zmiksować na purre. Dodać mleko słodzonego i miksować dalej. Na samym końcu sok z cytryn. 
  • Rozlać do filiżanek i odstawić do lodówki by deser się schłodził. 
  • Przybrać listkami mięty. 

wtorek, 10 marca 2015

Sos brazylijski ostry!



O to przepis na bardzo prosty w przygotowaniu sos brazylijski: 

Składniki: 
  • chili peperoncini całe (firmy Kotanyi)
  • pomidor
  • pół cebuli białej
  • szczypta soli
  • cytryna
Przygotowanie: 

Do miseczki wsypujemy pół paczki papryczek chili i dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Ugniatamy tłuczkiem (do ziemniaków). Dodajemy szczypty soli i skrojonego w drobną kostkę pomidora i cebuli. Mieszamy o gotowe. 

Uwaga rezultat mega ostry. 





Feijoada w wersji uproszczonej



Organizm Brasileiro rozpaczliwie domagał się ostatnimi czasami zastrzyku fasoli najchętniej w postaci feijoady. Czasu brakowało więc trzeba było przygotować wersję uproszczoną oraz "uboższą", której wersję prezentujemy poniżej.

Składniki: 


  • 0,5 kg łopatki wieprzowej na gulasz
  • 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram)
  • 0,2 kg boczku wędzonego 
  • 0,5 kg fasoli czarnej
  • 1 papryka zielona duża
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • pęk świeżej kolendry
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 kostki knorr 
  • olej


Przygotowanie: 

  • Moczymy fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie mięsa. 
  • Paprykę, czosnek, cebulę i kolendrę miksujemy. 
  • Kroimy kawałki łopatki (nasze była już pokrojona:-)) i boczek w małe kawałki. Nacieramy zmiksowanymi warzywami. 
  • Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno olejem. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki łopatki i boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. 
  • Zalewamy gorącą zagotowaną wodą do poziomu aż przykryję mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody. 
  • Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki).
Spożywanie: 

Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro, ten doda kilka kropel ostrej przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki pomidora nasączone ostrym sosem brazylijskim (przepis już jutro). 

Zapewne się powtórzę, ale zalecana jest coca cola, pepsi lub sok pomarańczowy. Lepiej się trawi:-)